Artikel

Masa Untuk Tambah Penjagaan Kereta Sewa Jitra Untuk Kalendar Anda

Kami kadang-kadang lupa bahawa kereta sewa kita perlu dijaga juga, dan mengharapkan ia ‘hanya bekerja’. Pada masa yang jarang berlaku, ia membolehkan kami turun, kami menghubungi mekanik kami untuk menyelesaikan masalah ini. Kemudian, kami pergi tanpa berfikir dua kali. Tetapi penjagaan kereta sewa tidak sepatutnya menjadi perkara biasa – membuat kereta sewa tetap berkhidmat keutamaan pasti akan menjimatkan ringgit dalam jangka masa panjang. Menurut syarikat kereta sewa subang jaya bagi menunjukkan bahawa penjagaan kereta sewa tidak melelahkan, berikut adalah beberapa tip penting untuk membantu anda tinggal di jalan raya.

1. Penalaan Enjin

Ia menatap kita di muka, tetapi berapa kerap kita benar-benar mengambil perhatian terhadap kaunter perbatuan kita? Kebanyakan pengeluar kereta sewa mengesyorkan penalaan enjin setiap 10,000 km. Adakah masa untuk anda?

2. Perubahan Minyak Enjin

Sebelum masalah enjin menghantui pemacu anda, sebaiknya memastikan enjin kereta sewa anda melakukan yang terbaik dengan menukar minyak enjin anda setiap 10,000 km.

3. Penggantian Bateri

Bagaimana anda tahu jika bateri anda sedang berjalan rendah? Anda tidak akan tetapi mekanik anda akan jika anda menghantar kereta sewa anda untuk perkhidmatan tetap. Secara umum, bateri perlu diganti setiap 5 – 7 tahun. Berikut adalah fakta yang menyeronokkan untuk anda: bertentangan dengan apa yang anda fikirkan, lebih banyak anda memandu, semakin lama bateri anda bertahan!

ganti-bateri-kereta-sewa-jitra

4. Penggantian Tayar

Jangan tunggu sehingga mereka semua letih – tayar botak sangat berbahaya. Tayar kereta sewa biasanya lebih kurang 80,000 km, bergantung kepada bagaimana anda memandu, dan jalan yang anda jalankan.

5. Penggantian Brek Pad

Sekiranya anda mengalami apa-apa jengkel, goncangan atau kehilangan prestasi, kereta sewa anda mungkin perlu memberi pad brek semasa anda untuk berehat (alasan pun). Pad brek boleh bertahan sehingga 60,000km, tetapi bila-bila masa anda merasakan sesuatu sudah mati, jangan abaikannya!

Perkara penting untuk diingat dengan penjagaan kereta sewa adalah bahawa setiap kereta sewa adalah unik, jadi tip ini tidak bermakna peraturan yang keras dan cepat. Jadi jika anda ragu-ragu, terus dapatkan nasihat pakar dari mana-mana bengkel yang terdekat.